fbpx

Ερωτήσεις-Απαντήσεις σε Περιουσιακές Διαφορές

Michalaki, Pitsillidou & Co LLC > Blog > Ερωτήσεις-Απαντήσεις σε Περιουσιακές Διαφορές

Ερώτηση 1: Έχω χάσει τα δικαιώματα μου εάν η συζυγική περιουσία, που αποκτήθηκε και με δικές μου δαπάνες, είναι εγγεγραμμένη στο όνομα του/της συζύγου μου;

Απάντηση 1: Όχι, μπορείτε να αξιώσετε απόδοση του μεριδίου της περιουσίας, ανάλογα με την συνεισφορά σας κατά τη διάρκεια του γάμου ή πριν από το γάμο με σκοπό τον γάμο.

 

Ερώτηση 2: Η αξίωση μου θα ικανοποιηθεί χρηματικά ή με απόδοση περιουσιακών στοιχείων;

Απάντηση 2: Η αξίωση σας μπορεί να ικανοποιηθεί με την απόδοση χρηματικού ποσού ή/και με την εγγραφή σας ως ιδιοκτήτη σε μέρος της περιουσίας.

 

Ερώτηση 3: Τι είναι η “συνεισφορά” στην περιουσία;

Απάντηση 3: Συνεισφορά σημαίνει κάθε είδους συμμετοχή των συζύγων στην απόκτηση ή δημιουργία περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας της οικογενειακής εστίας και των μελών της.

Ερώτηση 4: Αλλάζει η κατάσταση αν η οικία ανεγέρθηκε σε ακίνητο που ανήκει σε τρίτο πρόσωπο;

Απάντηση 4: Αν η ανέγερση έγινε με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, το δικαίωμα αξίωσης του ποσοστού της συνεισφοράς δεν εξουδετερώνεται.

 

Ερώτηση 5: Μπορώ να διεκδικήσω περιουσία που αποκτήθηκε με δική μου συμβολή πριν τον γάμο;

Απάντηση 5: Ναι, μπορείτε να διεκδικήσετε τόσο περιουσία που αποκτήθηκε μετά την σύναψη του γάμου, όσο και πριν από αυτόν, εφόσον υπήρχε προοπτική γάμου.

 

Ερώτηση 6: Πώς μπορώ να προστατέψω την περιουσία από μεταβίβαση ή επιβάρυνση κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής διεκδίκησης;

Απάντηση 6: Το Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει διάταγμα που παρεμποδίζει τη διάθεση ή επιβάρυνση της περιουσίας, και μπορεί ακόμη να ακυρώσει κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση που έχει ως σκοπό την καταστρατήγηση του δικαιώματος για συμμετοχή στα αποκτήματα. ια του γάμου στον ενάγοντα.

Ερώτηση 7: Μπορώ να διεκδικήσω δώρα που προσέφερα στον/στην πρώην μου σύζυγο;*

Απάντηση 7: Ναι, μπορείτε. Τα αντικείμενα που θωρήθηκαν από τον εναγόμενο σύζυγο κατά τη διάρκεια του γάμου μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ενάγοντα σύζυγο.

 

 Ερώτηση 8: Έχω προβεί σε επισκευές/ επιδιορθώσεις/ ανέγερση νέου τμήματος σε ακίνητο το οποίο ανήκει λόγω δωρεάς στην/στον πρώην σύζυγο μου, ποια τα δικαιώματα μου;

Απάντηση 8: Οτιδήποτε αποτελεί αντικείμενο δωρεάς τρίτου εξαιρείται από την διεκδίκηση. Η επαύξηση της περιουσίας αυτής μετά από δική σας συμβολή μπορεί να αποτελέσει την βάση για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

 

Ερώτηση 9: Μπορώ να διεκδικήσω και να εξασφαλίσω τα δικαιώματα μου επί της περιουσίας του/της πρώην συζύγου μου, αποφεύγοντας μια δικαστική διαμάχη;

Απάντηση 9: Ναι, μέσω κοινής συμφωνίας και συμβιβασμού απαίτησης μπορείτε να εξασφαλίσετε τα δικαιώματά σας χωρίς δικαστική διαδικασία.

 

Ερώτηση 10: Και αν τελικά προχωρήσουμε σε μια γραπτή εξωδικαστική συμφωνία η οποία δεν τηρηθεί;

Απάντηση 10: Η μη τήρηση εξωδικαστικής συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αγώγιμες αξιώσεις, όπως αποζημιώσεις λόγω αθέτησης συμφωνίας, βάσει των αρχών του δικαίου των συμβάσεων.

 

Ερώτηση 11: Έχω πάρει ήδη διαζύγιο όμως δεν έχω κάνει κανένα δικαστικό διάβημα για διεκδίκηση της περιουσίας η οποία αποκτήθηκε και με δική μου συμβολή. Έχω πλέον χάσει τα δικαιώματα μου;

Απάντηση 11: Τα δικαιώματα για δικαστική διεκδίκηση περιουσιακών απαιτήσεων λήγουν τρία χρόνια μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Need Help?

Yiannis+Elena

We are here to help!
Free Consultation